Vintersykler

Vintersykkel, hva skal du se etter?
DSC05953

Vintersykling i Norge blir bare større og større, fremfor alt med mulighetene vi har i hovedstaden.

Oslo er faktisk knallbra når det gjelder vintersykling. Med alle veiene i marka som brøytes.

Som regel møtes en liten gjeng av oss på vår favoritt kaffeutsalg ( Supreme Roastworks )  Det er alltid en diskusjon om vi skal kjøra den klassiske ring 4 eller dra oss lenger nordover i marka. 20 minutter senere er vi som regel inne i Maridalen og hopper på snødekte veier ved Hammeren.

 

Videre innover fra Hammeren har vi ca 25km med winter wonderland foran oss og kontrasten fra ett grått sørpete Oslo er enorm. Den hvite snøen henger tungt over trærne, den eneste lyden kommer fra piggdekkene og temperaturen dropper fort 4-5 grader hvor lenger innover i marka vi kommer.

Jeg må innrømme at jeg ikke er superglad i sykling vinterstid, men når jeg kommer ut i marka så blir jeg veldig glad. Jeg drømmer om å bygge meg en liten hytte og sykle alle veier som brøytet hver eneste dag frem til våren kommer.

Så hva er da er vintersykkel? Noen år tilbake fikk jeg kjeft ute i marka fordi att sykkel med bukkestyre IKKE hørte hjemme der. Nå føler jeg att alle jeg møter ute på tur har en vintersykkel med bukkestyre, det er gøy å se!

For meg så er funksjon og design det viktigste når jeg ser på vintersykkel, noen ting er viktigere enn andre. Jeg vil si at god klaring for dekk og feste for skjermer står høyt oppe på listen. Jeg personlig bruker en 1×11 gruppe da frontgiret har en tendens att fryse. Samme gjelder med bremser, Hydrauliske bremser er å foretrekke da mekaniske bremser fryser fast veldig fort.

Personlig er jeg veldig dårlig på å huske å lade lys. Derfor ble det dynamo nav og lys på meg. Da slipper jeg å tenke på å bli sett uansett om jeg skal sykle til jobb eller ta en langur. Min Hard Rocx sykkel er satt opp med Acros Components Allroad hjul som har Son Naben Dynamo foran som er koblet til mine lys fra Supernova.

Denne sykkelen kommer jeg å bruke som tursykkel i vår/sommer når jeg skal på campingturer da den har fester for frontbærer og bagasjebærer bak. Dette er med andre ord en skikkelig Swiss army knife av en sykkel!

Så hva bør du se etter i denne jungelen av grussykler/vintersykler?

  • Klaring for minst 40-42c dekk ink skjermer
  • Skjermfester
  • 1×11 gruppe er ikke must, men fint til vinterbruk.
  • Hydrauliske skivebremser
  • Fin og avslappet sittestilling da du som regel er litt mer anspent i kulden og vil ha bedre kontroll på vinterveiene.
  • Piggdekk med minimum 240 pigger er anbefalt for marka bruk.
  • Gode lys med bra batteritid eller en dynamo løsning

 

Syns HardRocx GTS/GTRS serien er helt konge, den krysser faktisk alle mine kriterier. Andre gode alternativ er Trek Checkpoint og Specialized Diverge.

Vi har det aller meste av utstyr/klær for att du skal få en hyggelig økt/tur på vinterveierne, så ta turen innom om du trenger noe eller bare vill snakke litt vintersykkel!

 

 

 

Mer fra Nyheter