Hvilken terrengsykkel er best for deg?

Gjennom mange år har vi tilbudt terrengsykler til folket. Dette gjelder merkejegerne i Birken, proffe rundbanesyklister og glade stisyklister. Vi er selv utrolig glade i å sykle på grusveiene og stiene i marka og ønsker å gi deg den samme gleden. Ta en titt på vår guide på hvilken terrengsykkel som skal bli din neste!
Santa Cruz Hightower LT
Santa Cruz Hightower LT

Hardtail

Hardtail, er den klassiske terrengsykkelen. Denne brukes ofte som en treningssykkel, jobbsykkel eller rask rittsykkel på de tradisjonelle grusrittene. Disse kjennetegnes ofte med en dempegaffel foran på 80-100 mm vandring og grove dekk.

Dette er den sykkelen som i grove trekk er forblitt mer eller mindre uforandret de siste 25 årene. Rimelige modeller har ofte en sykkelramme laget i aluminium, mens dyrere terrengsykler ofte er laget i karbonfiber. Vi ser også at trenden med stål og titan fortsatt er til stede, men dette er fortsatt en nisje.

Stikkord på for hardtail sykkelen er knastedekk fra 1,9 – 2,3 bredde, kraftige bremser, mange gir, hjulstørrelse er nå som regel 29″ i størrelse medium- xxl-large. De mindre størrelsene leveres ofte med 27,5″/ 650B hjulstørrelse for å gi lavere ryttere best mulig geometri.

En av de nyeste trendene rundt hardtail er bredere dekk og slakkere styrevinkel, noe som er veldig artig å sykle på, særlig på sti. Her brukes det ofte 27,5″ hjul med brede dekk fra 2,6 – 3,0. Syklene blir også rimeligere enn fulldempere.

Terrengsykkel, fulldempet kommer også  i mange utgaver.

Rittfulldemper

Rittfulldemper kjennetegnes som raske terrengsykkel som har en dempervandring fra 100 – 120 mm. Dette er sykkelen som oftest blir brukt idag i tekniske rundbaneritt.
(Les mer om Martine Opsahl sitt motivasjonsbrev for 2018 her). Syklene er raske og styrevinkelen er noe slakkere og er en veldig allsidig sykkel for både grus og sti. Leveres som regel med 29″ hjul i str medium – xxl-large, mindre størrelser levers ofte med 27,5″/ 650B hjulstørrelse.

Stisykkel

Stisykkel er blitt et vidt begrep, men de tradisjonelle stisyklene har ofte vandring fra 130 – 160 mm vandring. og er laget for å ha det gøy på grovt terreng, Syklene er rettet mot nedoverbasert morro og har derfor vesentlig slakkere styrevinkel for å angripe terrenget best mulig. Hjulstørrelsene er ofte 27.5″ eller 29″ Vi ser nå at flere produsenter leverer modeller hvor man kan kjøre 29″ hjulstørrelse opp til 2,5″ bredde på dekkene og at man også kan bruke 27,5″ 2,8 – 3,0bredde på samme ramme.

Enduro

Enduro er en forholdsvis ny konkurransegren som er enkelt forklart et etapperitt for sykkel, der det handler om å sykle raskest mulig fra a-b,. Man må også sykle mellom etappene. Disse syklene har ofte 160-200mm vandring, har svært slakk styrevinkel og lavt krankhus slik at man raskest mulig kan kjøre svært grovt terreng. Dekk bredde er ofte 2.35-2.8″ i 27.5″ eller 29″

Mer fra Guide